Blog eKorki.pl
3 października 2021
Blog eKorki.pl: Witamina C niezbędny składnik zdrowia

Witamina C kojarzy nam się przede wszystkim z czymś kwaśnym, co po spożyciu wywołuje często śmieszny grymas na twarzy. Zażywamy ją głównie po to, by w okresach osłabionej odporności ustrzec się przed krążącymi zarazkami albo w celu przyspieszenia kuracji. Witamina C ma jednak niejedno imię. Tematu tutaj nie wyczerpiemy, ale poznajmy chociaż kilka ważnych i często zaskakujących, faktów o kwasie askorbinowym, którego można użyć np. do czyszczenia wody w basenie.

Zacznijmy od tego, iż witamina C stosowana jest jako przeciwutleniacz w żywności

Jeśli na opakowaniu jedzenia znajdziemy złowieszczo brzmiący przeciwutleniacz E300 (lub: E301, E302, E303, E304), nie panikujmy od razu. To pochodne witaminy C. Kolejno: kwas askorbinowy, askorbinian sodu, askorbinian wapnia, askorbinian potasu oraz estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego. Wszak wiadomo, że witamina C to najbardziej znany przeciwutleniacz.

Jest niezbędna człowiekowi, lecz nie produkowana przez organizm

Wielkim znakiem zapytania jest, czy to złośliwość losu, czy może próba przetrwania nałożona przez naturę. Wit. C jest nam potrzebna, a jednocześnie organizm jej nie syntetyzuje i do tego łatwo wydala. Na szczęście witamina C występuje powszechnie i zazwyczaj zaspokajamy zapotrzebowanie organizmu podczas zjadania codziennych posiłków. Można się doszukać wielu informacji od naukowców, którzy udowodnili, iż wiele gatunków zwierząt jest zdolna do syntezowania w organizmie witaminy C, wyjątek stanowią małpy, świnki morskie, nietoperze owocożerne, pstrągi, łososie, niektóre ptaki oraz niektóre rasy psów (np. dalmatyńczyk). I człowiek. Nie posiadamy szlaków metabolicznych prowadzących do syntezy tej witaminy, w związku z czym musi być ona dostarczana na bieżąco z pożywieniem.

To nie cytryna była pierwszym owocem, z którego po raz pierwszy wyodrębniono kwas askorbinowy

Okazuje się, że owoc kojarzony przez nas ze smakiem kwaśnej witaminy c, czyli cytryna, wcale nie był pierwszym owocem, z którego po raz pierwszy wyodrębniono kwas askorbinowy. 1928 węgierski biochemik Albert Szenta po raz pierwszy wyodrębnił bohaterkę tego artykułu z czerwonej papryki. Za co otrzymał nagrodę Nobla w 1937roku.

Pomaga w walce z chorobą Alzheimera

W 2011 roku Szwedzi odkryli całkowicie nową funkcję witaminy C. Zauważyli, że rozpuszcza ona toksyczne białko, które odkłada się w mózgu osób chorych na Alzheimera. Chodzi o blaszki amyloidowe atakujące komórki nerwowe i prowadzące do ich zniszczenia. Badanie opublikowali w Journal of Biological Chemistry.

Zawartość witaminy C w roślinach jest zależna od regionu ich hodowania

W niektórych źródłach znajdziemy odmienne informacje na temat tego, jaki owoc lub warzywo ma jej najwięcej. Dlaczego? Bo jej zawartość jest zmienna. Zależy chociażby od odmiany, pory roku czy kraju pochodzenia. W Pakistanie na przykład za bogate w witaminę C uznawane są banany, czego nie można już powiedzieć o bananach uprawianych w Stanach Zjednoczonych. W Polsce za doskonałe źródło witaminy C przyjmuje się m.in. natkę pietruszki, czerwoną paprykę, brukselkę, brokuły oraz czarne porzeczki, kiwi i truskawki.

Kwas askorbinowy oczyszcza wodę w basenie

Zastosowanie witaminy C w basenie ogrodowym redukuje zawarte w wodzie żelazo. Po dodaniu witaminy C do wody basenowej, wodorotlenki żelaza zostaną rozpuszczone i przez jakiś czas będą niewidoczne dla oka. Żelazo zawarte w wodzie basenowej przybiera formę rozpuszczoną. Nie pomylmy się i nie myślmy, że dzięki zastosowaniu witaminy C, żelazo zostanie usunięte z wody. Żelazo nadal będzie znajdowało się w wodzie, w takim samym stężeniu jak dotychczas, jednak jego obecność będzie chwilowo niewidoczna.

Dzika róża jako rekordzistka bogata w kwas askorbinowy w stosunku do innych owoców

Wśród wszystkich dostępnych produktów w naszej strefie klimatycznej, dzika róża nie ma sobie równych pod względem zawartości witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w nieprzetworzonych owocach, warto je jednak zerwać jesienią i wykorzystać przy produkcji domowych przetworów. CIEKAWOSTKA: Garść dzikiej róży to równowartość ok. 34 cytryn!

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.

Docieraj do większej ilości uczniów i udzielaj korepetycji na własnych zasadach

  • Jak skutecznie trafić do osób zainteresowanych korepetycjami?
eKorki.pl dla Korepetytora
Kategorie

Certyfikat eKorki.pl

Informatyka

Jakub
Warszawa
Certyfikat Zweryfikowane umiejętności
90 zł

Fizyka

KorepetycjeOnline24h
Szczecin
Certyfikat Zweryfikowane umiejętności
25 zł

Chemia

lux.edu Team
Szczecin
Certyfikat Zweryfikowane umiejętności
79 zł

Ogłoszenia promowane

Popularne przedmioty

Jesteśmy na facebooku

© eKorki.pl 2004-2024